Fiverr of meer

Tijdens de Social Media training noemde Jeanet Bathoorn de website Fiverr. Het is genoemd naar een vijf dollar biljet: a fiver! Het biedt een hele goedkope en snelle manier om allerlei soorten klusjes uit te besteden op het gebied van grafisch werk, websites, vertaalwerk, online marketing, video editing en allerlei andere praktische, handige en soms rare dingen waaraan je zelf helemaal niet aan denkt. In principe koop je voor 5 dollar klusjes, animatiefilmpjes, gloedvolle in het Engels gesproken testimonials, waarbij de opdrachtgever de tekst kan bepalen. Een logo kost je 10 dollar.

Door het bos de bomen ….

Als je www.fiverr.com opent, verschijnt een uitklapmenu met categorieën en daar vind je al snel ‘Graphics & Design’. Maar dan een keuze maken. Honderden designers van over de hele wereld bieden ontwerpen aan, geen wonder, want volgens de website bieden meer dan 1 miljoen designers hun diensten aan. Er is gelukkig wel een ranking van aanbod, gebaseerd op het aantal sterren dat afnemers geven. Verder moet je kijken welke stijl en ontwerp je aanspreken.

Voorbereiding is het halve werk

Om met Fiverr aan de slag te gaan, moet je wel precies weten wat je geleverd wil hebben. Een goede briefing is dus essentieel. Dat scheelt een heleboel tijd en miscommunicatie. Dat blijkt uit de volgende 2 case studies van 2 ondernemers (Nel Wagner en Camiel van Hoegee), die Fiverr beiden voor het eerst uitprobeerden.

Flyer Lijnbaan 60 jaar

In juli dit jaar werd er ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Lijnbaan in Rotterdam een kleine expositie ingericht in de centrale bibliotheek in Rotterdam. Omdat het budget nauwelijks toereikend was voor flyers besloot ik Fiverr uit te proberen.
Een grafisch ontwerp met een theepot van ‘Jarstickme’ uit de VS vond ik mooi, en ik besloot met hem in zee te gaan. $ 10 voor een tweezijdig bedrukte A5 flyer. En $ 10 voor een bewerkbaar bestand. Ik plaatste naar ik dacht mijn bestelling. Maar mis hoor, ik moest eerst een account openen. En de bestelling opnieuw plaatsen. En betalen! Dat kon alleen met Paypal, waar ik nog nooit mee gewerkt had. Dus nog een account openen. Ik zette er voldoende saldo op. Het betalen verliep vlekkeloos.
Jarstickme vroeg me naar:Lijnbaan folder1
– mijn wensen
– het soort event
– logo’s
– foto’s
– QR codes
– de maat en achtergrondkleur
– de titel van het event
– de kleuren, ik had de pms code (Pantone). Achteraf bleek de achtergrondkleur heel belangrijk.
– wat ik verder nog kwijt wilde

De foto met eerste mock-up zag er erg goed uit en ik gaf een Go! De bestanden van de voor-en achterzijde bleken heel groot. En er bleken enkele fouten in de tekst te zitten. Dus er volgde enig overleg via email, waarop Mr Jack trouwens heel prompt en goed reageerde. Het kostte wel meer dagen en behoorlijk wat druk. Weer grote files ontvangen van de voor- en achterkant.
Ik moest iemand in mijn netwerk vragen om er een 2-zijdige pdf van ca 1,5 MB te maken die ik in de email kon zetten. Daarvoor gebruikte ik de goede files. Dus mijn advies is om pdf bestanden te bestellen en deze – in geval van correcties- opvolgende versienummers te geven.
Het grootste deel van de 1000 flyers is meegenomen. Bij de bibliotheek komen maandelijks zo’n 10.000 bezoekers.

Felicitatiekaart Driftkikker

Mijn opdracht was eenvoudig: ik wilde voor mijn bedrijf Driftkikker een felicitatie kaart laten ontwerpen. Deze kaart wilde ik kunnen laten drukken in een door mijzelf te kiezen drukkerij of printshop. Ik wilde dus beschikken over een pdf- en een JPEG-bestand.
De belangrijkste voorwaarde voor mijn klus was dat:
– potentiële opdrachtnemers snel contact zochten
– een financieel aantrekkelijk aanbod deden
– ze een hoge waarde scoorden op betrouwbaarheid
Bij dit soort diensten ga ik af op de mening van andere gebruikers. Daarom heb ik gekozen voor degene die op alle drie de punten heel goed scoorde.

Chathurangak

Ik ga deze meneer nu ook even promoten: Chathurangak uit Sri Lanka. Hij heeft mij prima geholpen aan een prachtige kaart die aan alle voorwaarden voldeed. Het allereerste contact was erg prettig en vriendelijk. En snel. Meteen diezelfde middag hadden we al contact. Ik had gekozen voor de optie van $ 5, maar aangezien er wat aanpassingen moesten gebeuren wist ik niet of dat onder de standaardprijs zou vallen of dat er meer werk verricht moest gaan worden. Dat laatste was inderdaad het geval en dat betekende dat de hele klus in totaal $ 10 ging kosten.

Briefing

Ik moest van tevoren aangeven of ik mijn eigen bedrijfslogo willen gebruiken of niet, aan welke grafische en tekstuele voorwaarden de kaart moest voldoen (dat kan via een soort template binnen Fiverr). Je wordt er ook doorheen geleid met een aantal vragen die ervoor moeten zorgen dat het voor de opdrachtnemer duidelijk wordt wat er gedaan moet worden. Het contact verloopt ook alleen maar via dit platform, dus we hadden geen e-mail contact of contact via social-media. Het eerste voorstel beviel me niet helemaal en vroeg of hij het nog wat kon aanpassen. Dat was helemaal geen probleem en een halve dag later kreeg ik een berichtje dat een nieuw voorstel klaar stond om bekeken te worden. Felicitatiekaart DriftkikkerDit zag er prima uit. Het enige dat ik nu hoefde te doen was vragen om een definitieve bestanden en de aanvraag af te ronden. Dit betekende ook dat er een kort klantentevredenheid onderzoekje wordt gedaan en of je bereid bent om een review te schrijven over je opdrachtnemer. Dat was in dit geval niet zo’n probleem, ik heb hem de hoogste rating gegeven.

Pro’s en con’s en tips

Wij, Camiel van Hoegee en Nel Wagner hebben beiden voor de eerste keer gebruik gemaakt van de diensten van Fiverr. Dit was voor ons vanzelfsprekend een geheel nieuwe ervaring. Think local, act global! Beiden waren we uiteindelijk ruimschoots tevreden met het resultaat.
Nel: Mijn aansturing liet te wensen over. Jarstickme nam alle tijd om met mij over mijn vragen en problemen te communiceren. Eigenlijk begrijp ik daarom niet hoe de designer het voor dit geld kon doen. Het ontwerp vond ik super. Dus ik ben toch ondanks de schrijffouten best tevreden. Binnenkort ga ik via Fiverr een designer zoeken om een ansichtkaart te ontwerpen.

Camiel: Een volgende keer ga ik zeker weer op zoek naar een opdrachtnemer op Fiverr. Bij de felicitatiekaart kon er eerlijk gezegd niet zo heel erg veel misgaan en de economische schade viel natuurlijk ook reuze mee als het niets zou zijn geworden. Het was de gok waard. In de toekomst zal ik zeker een wat grotere klus aanbieden. Maar voor echt ingewikkelde opdrachten zou ik toch niet zo snel kiezen voor iemand met wie ik alleen maar via het interne systeem van het platform contact hebt. Ik heb dan toch liever iets intensiever contact zodat ik zeker weet dat het eindproduct wordt wat ik ervan verwacht (en dan maar wat meer betalen).
Mijn tip: check altijd de rating en als je blij bent met iemands werk, geef hem dan ook een positieve review/rating. Je opdrachtgever heeft het ook verdiend en ze zijn er afhankelijk van.

Dit gastblog werd verzorgd door:
Nel WagnerNel Wagner
https://www.facebook.com/Lijnbaanboek
www.linkedin.com/in/nelwagner

CCamiel van Hoegeeamiel van Hoegee – Training Driftkikker
Ik leer vaders en moeders met een kort lontje zich te beheersen waardoor ze weer een gelukkig en ontspannen gezinsleven krijgen en goed functioneren op het werk.
www.training-driftkikker.nl
nl.linkedin.com/in/camielvanhoegee/