Sociale media verrijken mijn leven

Gastblog van Marloes Juffermans

“Deel jij dat allemaal via je blog en twitter? Daar zitten mensen toch helemaal niet op te wachten. Dan heb je helemaal niks meer voor jezelf. Nou, dat zou ik niet willen hoor.”

Lichtpuntjes

Nou ik wel en die gedachte is sinds ik mijn eerste stapjes zette in de wereld van sociale media alleen maar sterker geworden. Het was een jaar na het plotselinge overlijden van mijn man in 2009 en ik voelde me doodongelukkig en vreselijk verdrietig. In mijn zoektocht naar licht in de duisternis besloot ik om (weer) lichtpuntjes te gaan opschrijven.

Dat had me erg geholpen tijdens mijn revalidatie in de hersenletselkliniek in 2008, waar ik 8 jaar na een zwaar treinongeluk alsnog de diagnose hersenletsel kreeg. Het verschil was dat ik nu een enorme behoefte voelde om te delen. En dus begon ik een blog en ging ik twitteren over lichtpuntjes, over de kleine dingen, die mijn leven mooi maken.

Extra focussen op die lichtpuntjes en ze wellicht wat uitvergroten, hielp me om de meest rauwe rouwpijn te doorleven en de confrontatie met alle emoties aan te gaan. Het gaf me houvast en ik putte er kracht uit tijdens de diepste dieptepunten. Hoe zwart het leven ook lijkt, er zijn altijd lichtpuntjes, dat werd mijn motto.

Bloggen houdt mijn netwerk op de hoogte

Het schrijven van blogs is een belangrijke uitlaatklep en een manier om te verwerken geworden. Het helpt me om dingen op een rij te zetten en om vooruitgang te voelen. Ik vind het bovendien fijn om te doen.

Vrienden, familie en kennissen blijven zo ook op de hoogte van wat ik uitspook en wat er speelt. Ik vertel ze wat hersenletsel en rouw met me doen. Zij begrijpen de hele situatie zo beter en kunnen er op in spelen. Het praat makkelijker als we elkaar zien en het leidt tot een meer gelijkwaardige relatie.

Door mijn blog is ook contact met bondgenoten ontstaan. Zij schrijven reacties op mijn stukjes, de ene nog mooier dan de andere. Dat voelt als een hart onder de riem en het is fijn om te merken dat mensen herkenning vinden.

Twitter is een openbaring

En dan twitter. Ik vind het een openbaring! Gezonde mensen horen bij de koffieautomaat wat er speelt op hun werk, ontmoeten elkaar langs de lijn op de sportclub en kletsen bij op het schoolplein. Dat doe ik via twitter. Juist voor mensen met hersenletsel, die veelal weinig energie hebben, niet goed tegen prikkels kunnen en veel moeten rusten, is het een ideaal medium.

Twitter maakt me aan het lachen, biedt me steun en troost en vormt regelmatig mijn nieuwsbron. Ik bouw er een netwerk op rond hersenletsel en rouw en rondom mijn passies schrijven, schilderen en sport. Ook leer ik er nieuwe mensen kennen, waarvan ik er een aantal inmiddels met veel plezier in real life ontmoette. Een paar voorbeelden.

  • Een journaliste vroeg me voor een interview in een groot vrouwenblad, waarin ik de mogelijkheid kreeg om meer te vertellen over hersenletsel. Een collegatweep hielp me bij de voorbereiding.
  • De Stichting Hersenletselorganisaties Nederland nodigde me uit om een workshop in te leiden over het thema ‘hoogopgeleid en hersenletsel’ tijdens hun werkconferentie.
  • Ik nam deel aan een inspirerende schrijfworkshop voor twittervrienden bij een dichter en schrijfdocente, die eerder met de meest prachtige korte twittergedichtjes reageerde op mijn blog.
  • Een jonge getalenteerde fotografe, die elke dag haar fotogelukje verspreidt via twitter, legde me vast op de gevoelige plaat tijdens een bijzondere fotoshoot.
  • Na een jaar lang intensief twittercontact organiseerden we met een aantal hersenletselbondgenoten een tweetup. De bijeenkomst was een indrukwekkend feest der herkenning.

Al met al brachten mijn blog en twitter me dus heel veel en veranderderden ze mijn leven. Ze maken mijn kleine wereld, waarin traditioneel sociaal contact nogal eens lastig is, groter. Ik ervaar het als een lichtpunt, dat mijn sociale leven verrijkt en zou het niet meer willen missen. Dus: ik ga lekker door met delen want delen is voor mij helen en vermenigvuldigen!

Marloes Juffermans-van Zoelen
About Marloes Juffermans:

Marloes is van oorsprong bedrijfskundige met als specialisaties marketing en business development. Zij vindt het een uitdaging om haar vroegere kennis en ervaring te verbinden met haar belevenissen van nu. Volg de lichtpuntjes van Marloes op twitter via @marloesjufferma en lees haar blog op www.marloesjuffermans.nl.