Webtekst: De belangrijkste les kwam uit onverwachte hoek…

Dé tip voor het schrijven van nieuwe webteksten.

Ik ben al tijden aan het zwoegen op nieuwe teksten voor mijn website. Ik heb me vooraf echt verdiept in verschillende methodes zodat ik tot de meest optimale teksten kan komen. De stap om daadwerkelijk te gaan schrijven voelde alsof ik aan de start van een marathon stond. Ik begin er geheel vrijwillig aan, ik denk dat ik me goed heb voorbereid en weet dat ik een uur na de finish euforisch blij ben… Maar de wedstrijd zelf, het daadwerkelijk gaan schrijven van de teksten, daar zie ik huizen hoog tegenop en ik weet nu al dat het geen pretje wordt. Persoonlijk vind ik het heel moeilijk om mijn dienstverlening op de juiste manier onder woorden te brengen. Ik heb nog geen duidelijk eigen geluid of een eigen stijl. Daarnaast wil ik veel vertellen en natuurlijk wil ik (of liever gezegd hoop ik) dat iedereen onwijs enthousiast is en direct belt. Misschien wel onmogelijk om echt iedereen enthousiast te krijgen, maar wie niet waagt….

Gefaseerd aan de slag zodat m’n humeur er niet onder leed.

Omdat ik er zo enorm tegenop zag besloot ik om het gefaseerd te doen. In de hoop dat mijn humeur niet te veel zou lijden onder deze klus. Misschien zou ik gaandeweg zelfs wel enthousiast worden. Ik had geen harde deadline dus er was ruimte genoeg om het zo aan te pakken. Wel wilde ik toch in afzienbare tijd klaar zijn. Zeer gedisciplineerd ben ik aan het werk gegaan. Wekelijks maakte ik wat afzonderlijke uurtjes vrij om eraan te werken. In eerste instantie leek het een succes. Hoewel het niet super opschoot, zat er wel progressie in. Na een aantal weken (neem dat ruim) had ik voor mijn gevoel toch al wel 2/3 achter de rug. Het einde was in zicht. Althans dat dacht ik.

Gedeelde smart is halve smart

Een vriendin met wie ik veel samenwerk stond voor dezelfde klus. Zij vroeg mij naar de methode die ik had gebruikt en of ze m’n teksten ter inspiratie mocht lezen. Ik was nog wat terughoudend, want ik was immers nog niet klaar. En om een goed beeld te krijgen vond ik het noodzakelijk dat ze alles las. Ze besloot zelf al wat onderzoek te doen voor haar eigen teksten, in afwachting van die van mij. Echter de laatste loodjes wogen zwaar en de vaart zat er niet meer zo in. Mijn vriendin bleef niet op mij wachten. Zij had zich inmiddels ook goed ingelezen en stond in de startblokken. Ze plande een heel weekeind vrij en besloot in dat weekeind al haar teksten te schrijven.

Zij is klaar is en ik nog niet

Na dat weekeind kwam ze bij mij met haar teksten. Nog niet compleet tevreden, maar na wat bijschaven en wat feedback was de klus wel geklaard. En ik….ik was nog niet klaar. Er was inmiddels al veel tijd overheen gegaan. Toen ik teruglas wat ik had geschreven was ik niet blij en vond ik dat ik beter opnieuw kon beginnen. Nu was ik goed voorbereid en ingelezen. Ik had veel kennis tot me genomen. Wat ik niet had voorzien is dat de belangrijkste les niet van de experts zou komen maar van een lieve vriendin. Zij liet mij zien dat het soms toch beter is om in een keer door de zure appel heen te bijten. Of zoals we bij kinderen die, rats in één keer die pleister eraf. Niet langzaam op de pijn zo zacht mogelijk te maken. Maar kort en krachtig en met snel resultaat.

Eind goed, al goed?

Voor mij nu de schone taak om een weekeind of een paar dagen door de weeks te blokken en te besluiten in dat weekeind mijn teksten te schrijven. En ik vermoed dat ik deze les in andere gevallen ook ga gebruiken.

 

Foto Kim Suurmeijer

Gastblog verzorgd door Kim Suurmeijer: Als virtual assistant neemt Kim bij dienstverlenende ondernemers werk uit handen. Dit zodat zij de tijd en mogelijkheid krijgen om te werken aan het succes wat ze voor ogen hebben. Tevens is Kim de auteur van het ebook ‘Eerste Hulp bij Ondernemen’. Deze is gratis te downloaden via haar website www.i-pa.nl.